Ga terug

De voordelen van biologisch eten

25 april 2022

Pib-schiedam

In deze tijd gaan steeds meer mensen biologisch eten. Wat houdt biologisch eten precies in? Wat zijn nu de voordelen van biologisch eten? Hoe weet ik of ik met biologische producten te maken heb? Deze vragen zullen we in deze blog gaan beantwoorden.  

Wat houdt biologisch eten precies in?

U heeft vast al vaak de term biologisch eten gehoord. Het wordt immers steeds populairder om verantwoord en gezond te gaan leven. Biologische voeding wordt ook wel duurzame voeding genoemd. Bij biologische producten wordt er geprobeerd om zo min mogelijk het milieu te vervuilen en voor een beter dierenwelzijn te zorgen. Als het over biologische producten gaat mogen boeren geen genetische gemodificeerde organismen, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruiken. Bij niet-biologisch eten mogen deze middelen wel worden toegepast. Een product mag niet zomaar biologisch worden genoemd. Om voeding biologisch te noemen moet het aan strenge internationale voorwaarden voldoen oftewel de regels gelden ook voor andere landen.

Biologisch eten is niet anders dan niet-biologisch eten, het wordt alleen op een andere wijze geteeld, geproduceerd of bestreden. Er wordt gebruikt gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke producten en zo min mogelijk gifstoffen.

Hoe herken ik biologische producten?

In de supermarkt liggen de schappen vol met producten. Hoe herkent u of een product biologisch is of niet?  Biologische voedingsmiddelen kunt u herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Als u dit logo op een product ziet staan, dan is het biologisch. Het keurmerk wordt alleen gegeven als het product voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Naast dit logo zijn er ook nog verschillende keurmerken die biologische producten kunnen hebben. Voorbeelden van keurmerken:

 • Beter leven 2 en 3 sterren
 • Demeter
 • EKO
 • Fairtrade/Max Havelaar
 • Rainforst Alliance

Als een product naast het EU-logo voor biologische productie nog een ander keurmerk bevat, voldoet het ook aan de eisen die het keurmerk stelt.

De voordelen van biologisch eten

Waarom zou u ervoor kiezen om biologisch te gaan eten?  We zullen hier een aantal voordelen van biologisch eten benoemen:

 • Smaak: biologisch eten heeft meer smaak dan niet-biologisch eten omdat het puurder is. Het krijgt meer tijd om te groeien en te rijpen, dit heeft invloed op de smaak van het biologische product.
 • Geen bestrijdingsmiddelen: boeren mogen geen pesticiden gebruiken op groente en fruit. U krijgt op deze manier geen gifstoffen binnen en dit is beter voor uw gezondheid.
 • Beter dierenwelzijn: biologische producten hechten waarde aan het dierenwelzijn. Dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte in de stal of mogen naar buiten. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica of hormonen om sneller te groeien. De dieren krijgen meer tijd om te groeien en er wordt geprobeerd om het dier ook dier te laten zijn. Koeien mogen grazen in de wei, varkens mogen rollen en wroeten in de modder en kippen mogen buiten rond scharrelen.
 • Milieuvriendelijk: bij de productie van biologische producten wordt het milieu zo min mogelijk belast. Zo komen er bijvoorbeeld geen pesticiden in de grond, het water of in de lucht omdat groente en fruit niet worden bespoten.
 • Eerlijke prijs voor de boeren: de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten in plaats van dat het zo goedkoop mogelijk moet.  
 • Geen kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen in producten: er mag alleen gebruik worden gemaakt van natuurlijke toevoegingen.

U ziet, biologische producten hebben op meerdere gebieden voordelen. Wilt u uw steentje bijdragen aan een beter milieu en zelf gezonder leven? Kies (deels) voor biologische producten.

Reactie plaatsen

Reactie plaatsen

De voordelen van biologisch eten

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in