Ga terug

Het verschil tussen beits en blanke lak?

11 augustus 2022

Pib-schiedam

Wil je houten (tuin)meubelen, een schutting of andere objecten van hout beschermen? Behandel het hout dan met beits of blanke lak. Het is belangrijk om het verschil tussen beits en blanke lak te weten, zodat je weet welke voor jou geschikt is. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan hulp in een verfwinkel. Ze zullen je graag meer vertellen over de verschillende soorten beits en blanke lak.  

Wat is beits?  

Beits wordt gebruikt op vochtige ondergronden en werkt vochtregulerend. Als je het hout met beits hebt bewerkt, kan het vocht dat in het hout is getrokken naar buiten zonder de verflaag te beschadigen. Het hout rot minder snel en tegelijkertijd beschermt beits het hout tegen de weersinvloeden en dat verlengt de levensduur van het hout. Beits wordt vooral gebruikt op houtwerken zoals tuinmeubelen en schuttingen. Je kunt beits in twee vormen kopen: transparant en dekkend. Bij transparante beits heb je kleurkeuze uit een lichtere of donkere beits en uit verschillende glansgraden. De transparante lak zorgt ervoor dat de kleur en structuur van het hout goed behouden blijft. Het verkleurt dan ook minimaal. Er is ook speciale beits voor binnen zoals de Avis Polyurethane Zijdeglans. Deze lak droogt zeer snel en is kras- en slijtvast. Ideaal als je de meubelen binnen wilt behandelen met beits. Zo is de Sikkens Cetol TGL Satin Plus een transparante beits die bestand is tegen Uv-straling. Deze beits is bovendien weervast en voorziet het hout van een optimale bescherming, terwijl de structuur van het hout toch zichtbaar blijft. Transparante lak zorgt ervoor dat de kleur en structuur van het hout goed behouden blijven met kans op minimale verkleuring. Wil je liever een beits die dekkend is? Hermadix biedt beits in diverse kleuren aanzoals: zwart, wijnrood, blauw, wit en zonnegeel en nog vele andere kleuren. Je hebt bij deze lak geen grondverf meer nodig en je kunt deze beits over de oude verflaag heen schilderen. Tot slot kom je op het gebied van beits nog de volgende soorten tegen: 

Hoe breng je beits aan?  

Om beits aan te brengen heb je een platte kwast nodig zoals de Anza Titanium Kwast Plat Synthetisch. Met deze kwast heb je een grote verfopname en een gelijkmatige verdeling van de beits. Is de beits op waterbasis? Dan is de Anza Diamond Kwast Plat Aqua geschikt. Deze kwast is in verschillende maten te verkrijgen.  

Wat is blanke lak?  

Blanke lak beschermt het hout en heeft geen kleur. De voordelen om voor blanke lak te kiezen, zijn: 

  • Bescherming aan houtwerk zoals houten meubels. 
  • Weinig last van vlekken. 
  • Een mooi egaal oppervlak, doordat je het afwerkt met de blanke lak. 
  • Minder vuil dat zich hecht aan het hout. 
  • Bescherming tegen krassen en slijtage. 

De Sigma Sigmavar WS Gloss is een sneldrogende, kras- en slijtvaste watergedragen blanke lak. Deze lak is geschikt voor trapleuningen, deuren, lambriseringen en betimmeringen. De lak droogt snel, is reukarm en is zeer kras- en slijtvast.  

Hoe breng je blanke lak aan?  

Om blanke lak aan te brengen wordt vaak een platte kwast gebruikt zoals de Flocx platte kwast, die in verschillende afmetingen te verkrijgen is. De kwast is geschikt voor zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende lak. Als je blanke lak wil aanbrengen is het belangrijk om een goede kwast te gebruiken. Het gebruik van de juiste materialen zorgt voor een mooier eindresultaat en het werkt prettiger.  

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in